torstai 19. syyskuuta 2013

Kun risotto kohtasi punajuuren

Monet mieltävät punajuuren vain etikkapunajuurena perunasoselaatikon lisukkeena. Ja niin ajattelin itsekin, kunnes tajusin sen hienouden. Makunsa lisäksi punajuuressa on mahtava väri - vaikka myönnettäköön - samalla hieman viheliäinen valmistusvaiheessa. Punajuuresta voi tehdä monenlaista herkkua. Se on hyvää esimerkiksi keitossa ja piirakassa. Tai risotossa, kuten tässä seuraavassa ohjeessa.

En tiedä, käyttävätkö italialaiset juurikaan punajuurta keittiössään tai risotossaan. Jos eivät, niin jäävät paljosta paitsi.


Laitoin risottoon kanaa ruokaisuuden lisäämiseksi, mutta sen voi mainiosti tehdä ilmankin. Ehkä oikeaoppisempi tapa olisikin jättää kana pois, mutta kukin tehköön tavallaan. Myös muita vihanneksia kannattaa kokeilla. 


Punajuuririsotto kanalla (4 annosta)

3 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
2 isoa punajuurta
250 g maustamatonta kanaa suikaleina

6-8 dl kana- tai kasvislientä
1,5 dl valkoviiniä

1 dl parmesaaniraastetta
1 dl kermaa

suolaa
mustapippuria

Pilko sipulit ja valkosipulit, raasta kuoritut punajuuret ja paista öljyssä paistinpannulla. Lisää kana sipuleiden ja punajuurten sekaan. Kypsennä noin 10-15 minuuttia ja mausta pippurilla ja suolalla.

Kuumenna öljy ja kuullota riisit. Valmista kasvisliemi ja lisää desi kerrallaan riisin sekaan hämmentäen koko ajan miedolla lämmöllä. Lisää myös puolet valkoviinistä. Anna edellisen nesteen aina lähes haihtua ennen uuden lisäämistä.

Tarvittavan nesteen määrä riippuu täysin riisin kypsymisajasta, joten tutkaile tilannetta ja lisää nestettä sen mukaan. Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää kerma, parmesaaniraaste sekä ripaus mustapippuria. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Anna muhia vielä noin 5 minuuttia ja tarjoa parmesaanin kera.

2 kommenttia:

  1. Itselläkin on tullut kokeiltua punajuuririsottoa ja on hyvää! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olin itsekin suorastaan yllättynyt, miten hyvää siitä tuli :) ja niin kauniin väristä!

      Poista