keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Flunssapäivän kaalisoppa

Tänään olen ihaillut kaunista syyspäivää sisätiloista. Oli tarkoitus tehdä kaalikääryleitä, mutta sitten iski syysflunssa ja ajauduin tekemään kaalikeittoa, koska a) se on helpompi ja b) keittoa on kivempi syödä kipeänä. Syytän tästä taudista eilen töissä kohtaamiani asiakkaita, joiden kohdalla oli pakko ihmetellä, miksi kyseisillä henkilöillä on oikeus hoitaa edes omia asioitaan. Korkeammat tahot ilmeisesti puuttuivat asiaan ja sairastuin, etten menettäisi töissä täysin uskoani ihmiskuntaan ja haluaisi muuttaa toiselle planeetalle.

Mutta takaisin padan ääreen. Mielestäni keittojen salaisuus on maustaminen reilulla kädellä. Käsitys, että keitot ovat pahoja, johtuu lähinnä siitä, että ne monesti jätetään mauttomiksi. Tänään laitoinkin mausteita erityisen paljon, koska räkätaudista johtuen makuaistini on heikentynyt noin 90%.

Soppa toimi oikein hyvin siihen, mihin nenäsumutteet eivät auttaneet. Nyt voinkin posket punoittaen ja nenän kautta iloisesti hengitellen kääriytyä takaisin peittoon ja toivoa, että huomenna pystyn tekemään jo muutakin.


Räkätautisen Syksyinen kaalisoppa (6-8 annosta)

400 g paistijauhelihaa (kasvissyöjät voivat korvata tämän parilla desillä punaisia linssejä)
2 sipulia
1 pieni kaali
2 porkkanaa
voita

purkki tomaattimurskaa (300-400g)
kasvislientä niin, että kaalit peittyvät

pari laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa
chilitahnaa/chiliä/cayennea niin, että röörit aukeavat
paprikajauhetta
korianteria
1 rkl hunajaa
loraus punaviinietikkaa

Pilko sipuli ja paista reilussa määrässä voita. Heitä sekaan jauheliha ja ruskista. Lisää kaveriksi pilkottu kaali. Paista niin kauan, että kaalista alkaa irrota nestettä ja lisää pilkottu porkkana. Seuraavaksi tomaattimurska ja mausteet. Lisää vesi viimeisenä. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti. Tarjoa pehmeän leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti