lauantai 1. syyskuuta 2012

寿司だよ sushia!

Käväisin heinäkuussa Tokiossa ja söin siellä aamusta iltaan sushia - kirjaimellisesti. Hain melkein joka aamu aamiaiseksi lähikaupasta sushiboxin ja automaatista vihreää teetä. Söin sushia usein myös lounaaksi, illalliseksi, välipalaksi, yöpalaksi ja niin edelleen. Sushi vei sydämeni niin täysin, että melko vähän tutustuin muihin paikallisiin ruokiin.

Sushiin rakastuneena päätin kokeilla, onnistunko pilaamaan sushielämyksen aivan täysin tekaisemalla sushit itse. Vertailukohtana oli kotimaassaan iloisesti elänyt sushi, joten en mitenkään voisi päästä samaan lopputulokseen. Hyvin tuo kuitenkin maistui. Ainut, mikä jäi harmittamaan, oli inkivääripikkelsin puuttuminen. Se kun olisi pitänyt tehdä vähintäänkin edellisenä iltana. Yritimme korvata inkivääripikkelsin kaupasta ostetulla vastaavalla. Ei olisi kannattanut, koska se oli ihan hirveää p*skaa. Kuka laittaa tämmöiseen tuotteeseen sokerin sijasta KOLMEA eri makeutusainetta? Kukaan täysjärkinen ei kuitenkaan syö inkivääripikkelsiä purkkitolkulla, joten pieni määrä sokeria tuskin on kuolemaksi. Tosin itse olen sitä mieltä, että sokeria ei kannata koskaan korvata keinotekoisilla makeutusaineilla, vaan hunajalla tai korkeintaan stevialla.

Omatekoinen sushi maistui oikein hyvältä ja niin maistui valkoviini punaviinilaseistakin. Kannattaa kokeilla! Toki voisin myös hankkia valkoviinilasit. Noh, ehkä sitten, kun olen fiksu ja hieno aikuinen.




Lohi-kurkku-majoneesirullat (24 kpl)

Riisi:
300 g sushiriisiä (tai jasmiiniriisiä)
4 dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Hauduta riisi miedolla lämmöllä kannen alla n. 15 minuuttia. Lisää mausteet kypsään riisiin. Pöyhi huoneenlämpöiseksi. Itse levitin riisin suurelle leikkuulaudalle jäähtymään, koska olin hätäinen.

Muut:
150 g lohta (itse käytin graavisuolattua)
6 nori-leväarkkia
noriarkin mittainen pala kurkkua
wasabitahnaa
majoneesia
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
(gluteenitonta) soijakastiketta

Pilko kurkku pitkittäissuunnassa kuuteen osaan. Suikaloi lohi. Laita noriarkki pehmeä puoli alaspäin bambumatolle pitkä reuna itseesi päin. Kostuta kädet ja hyökkää riisin kimppuun. Levitä kuudesosa riisistä noriarkille. Jätä n. 1 cm tyhjää uloimmalle reunalle.

Laita wasabitahnaa varovasti lusikalla levittäen riisille itseäsi lähimpänä olevaan päähän. Lisää majoneesia, kurkkua, lohi ja seesaminsiemenet. Tartu napakasti bambumattoon ja kääräise tiukalle rullalle (ja ei, älä kääri bambumattoa rullan väliin, kuten itse meinasin ensin tehdä). Leikkaa neljään yhtä suureen osaan tervällä, kostealla veitsellä. Tarjoa soijakastikkeen (ja omatekoisen inkivääripikkelsin) kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti