torstai 30. elokuuta 2012

Keittoa torstain kunniaksi

Kasvissosekeitto on kuulkaas hyvää. Olen käynyt tästä aiheesta monet kiivaat keskustelut ja noh, minä nyt vain olen oikeassa. Toisaalta olen myös kaikkiruokainen. En edelleenkään tiedä, miten vanhempani sen tekivät, mutta minä ja veljeni emme koskaan nirsoilleet ruokapöydässä. Söimme muikut, kaalikeitot, salaatit, lanttulootat ja muut ällötykset hyvillä mielin ja kysyimme onko lisää. Emme mekään mautonta tai pahaa ruokaa halunneet syödä, mutta lähtökohtaisesti emme koskaan nirsoilleet minkään ruuan edessä. Paitsi sisuskaluruokien. Ja sen vetisen kaurapuuron.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että on hyvä kannustaa lapsia maistamaan kaikkea, niin silti vääränlaisella pakottamisella voi saada lapsen kuin lapsen pelkäämään ruokailutilannetta ja sitä kautta suhde ruokaan ja syömiseen saattaa vääristyä. Rakkaalla ala-asteellani ainakin oli tapana, että keittäjä lappoi lautasen kukkuroilleen muhennusta ja sitten lautanen piti syödä tyhjäksi. Jos ei syönyt, sai kuulla kunniansa. Kyllä sitä vähemmästäkin alkaa kammoksua ruokahetkiä ja ruokahalu on mennyt jo ennen kuin edes tietää, mitä on tarjolla. En muuten ollut ainoa, joka sai jonkinasteisia traumoja ala-asteen ruokahetkistä. Toivottavasti kyseistä toimintaa ei enää harrasteta missään. Syömään pakottaminen on silkkaa kidutusta.

Noh, avautuminen ja traumat sikseen. Otetaanhan vähän keittoa!


Kasvis-porkkanasosekeitto (n. 6 annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
puoli kiloa porkkanoita
1 iso peruna
puolikas bataatti
2 tomaattia
2 dl tomaattimurskaa
3-4 dl vettä

1 LUOMU kasvisliemikuutio/samassa suhteessa kasvisliemijauhetta (luomua, koska ne perinteiset ovat hirveitä lisäainepommeja)
cayennepippuria
basilikaa
timjamia
paprikajauhetta
valkopippuria
suolaa
1 tl hunajaa
loraus punaviinietikkaa

2 dl kermaa (tai kookoskermaa)
2 rkl vihreää pestoa

Lisäksi:
fetajuustoa
tuoretta basilikaa

Paista sipuleita voissa. Lisää joukkoon kuoritut ja pilkotut porkkanat, perunat ja bataatti. Pyörittele hetki kattilassa. Lisää vesi, pilkotut tomaatit, tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua n. puoli tuntia tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä, kuten itse tein (oli muuten nopeampaa kuin sauvasekoittimella ja tuli tasaisempi lopputulos). Lisää kerma ja pesto, anna kiehua vielä 5 minuuttia. Tarjoa fetamurun ja tuoreen basilikan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti