sunnuntai 26. elokuuta 2012

Äidin kanssa keittiössä


Tomaattia, kesäkurpitsaa ja muita tuoreita vihanneksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää juuri nyt, kun ne vielä maistuvat joltain. Tomaatit ovat lemppareitani, mutta täällä jumalan selän takana ne ovat hyvän makuisia vain muutaman kuukauden vuodesta. Menetin viime kesänä hetkellisesti hajuaistini ja sen myötä käytännössä makuaistini. Silloin ketutti muunmuassa se, että hyvä tomaattisesonki meni ohi. Olin kuitenkin onnekas ja nyt haju- ja makuaistini ovat palautuneet. Olen kuulkaas suorastaan mässäillyt tomaateilla. Harva osaa arvostaa hajuaistiakaan ennen kuin sen menettää.

Mutta takaisin ruoka-asioihin ja äidin keittiöön. Lähdin vanhempieni riesoiksi viikonloppua viettämään ja luonnollisesti ryntäsin heti jääkaapille. Ehkä lopetan sen sitten, kun täytän 40. Vai milloin se aikuisuus koittaa siinä määrin, ettei enää kehtaa käydä vanhempien jääkaapilla? Se hetki, kun vain istutaan kiltisti sohvalla vaihtamassa kankeita kuulumisia ja odotellaan, että kutsutaan valmiiseen kahvipöytään. Kahvin jälkeen vilkuillaankin sitten kelloa samalla miettien, milloin kehtaa lähteä kotiin. Niin, toivottavasti se ei koita koskaan. Aion olla lapsi vanhemmilleni niin kauan kuin henki pihisee.

Ei varmaan tule yllätyksenä, että tutkimusretkeni jääkaapille tuotti tulosta. Löytyi tomaatteja, kesäkurpitsaa, mozzarellaa ja pestoa. Ja jauhelihaa. Eikai sitä ihmislapsi muuta tarvitse. Paitsi paistovuoan ja äidin, joka tekaisee maailman parhaat jauhelihapihvit.



Kesäkurpitsainen tomaatti-mozzarellavuoka (4 annosta)

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
6 tomaattia (käytin punaisia ja keltaisia, jotka löytyivät kasvihuoneen siimeksestä)
1 dl vihreää pestoa
250 g mozzarellaa
1-2 tl mustapippuria
(suolaa)

Voitele vuoka. Siivuta kesäkurpitsa ja mozzarella. Halkaise tomaatit ja poista kanta. Lado pohjalle kesäkurpitsaa, sivele ne pestolla, lisää tomaatit, sudi nekin pestolla ja visko mustapippurit päälle. Laita vielä kerros kesäkurpitsaa ja kuorruta pestolla. Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Lisää mozzarella ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia ja valmista on.

Äiskän gluteenittomat karppijauhelihpihvit (n. 10 kpl)

1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
400 g paistijauhelihaa
n. 1/4 paketillista aurajuustoa
1 ½ dl juustoraastetta (esim. emmental)
½ tl suolaa
cajun-maustetta
mustapippuria
chilikastiketta

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota voissa. Sekoita munat, murustettu aurajuusto ja juustoraaste sekä mausteet. Huomaa suolaa lisätessäsi, että aurajuusto on voimakassuolaista. Lisää jauheliha ja sipulit. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna maustua hetki ja paista pannulla sopiviksi pihveiksi kostutetuin käsin. Ja kappas vain, voimme unohtaa korppujauhot ikuisiksi ajoiksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti