keskiviikko 22. elokuuta 2012

Keitto, jonka perään itketään

Tiedättekö tilanteen, kun joku päättää lähteä ovet paukkuen elämästä ja kuitenkin parin kuukauden kuluttua nöyrtyy ottamaan yhteyttä pyytääkseen linssikeiton reseptin? Silloin tietää onnistuneensa kokkauksissaan. Tämä tuskin on se samainen resepti, koska jokainen soppani on ollut erilainen, kuitenkin tiettyä peruspohjaa noudattaen. Linssit ovat pelastaneet monet laiskat sunnuntait, kun ei ole jaksanut liikkua kaupan suuntaan. Lisäksi pitää olla hieman mausteita, vettä, ehkä tomaattimurskaa ja kermaa. Niin ja se voi nyt ei ole koskaan pahitteeksi. Eikä valkosipuli. Voita ja valkosipulia voi laittaa kaikkiin ruokiin. Tämä olkoon mottoni.

Sanon tämän nyt ääneen: kesä vetelee viimeisiään ja syksy kolkuttelee ovella. Oikea asenne tekee syksystä paljon nautinnollisemman ja itseasiassa olen aina ollut sitä mieltä, että syksy on ihana vuodenaika. Ah, kirkkaat ja aurinkoiset syyspäivät! Valo on uskomattoman kaunis syksyllä. Lisäksi voi taas leikkiä paloturvallisuuden kanssa ja sytytellä kynttilöitä iltojen ratoksi. Ja mikäpä sopisi paremmin pimeneviin iltoihin kuin mausteinen keitto.














Kookoksinen linssi-kasviskeitto (n. 6 annosta)

1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
3 tuoretta tomaattia (tai tomaattimurskaa)
1 pieni paprika
3 porkkanaa
pala inkivääriä
pieni bataatti
5-6 dl kiehuvaa vettä
2-3 dl linssejä (käytin 1 dl vihreitä ja 1 dl punaisia)

1/2 sitruunan mehu
loraus punaviiniä (tai punaviinietikkaa)
1 tl hunajaa
1 rkl mustapippuria
2 tl suolaa
1 rkl korianteria
chiliä maun mukaan (laitoin 1 rkl punaista chilitahnaa)
2 dl kookoskermaa

Ruskista sipuli ja valkosipuli kattilassa voin kanssa. Pilko paprika ja tomaatit. Silppua inkivääri. Kuori ja pilko porkkanat. (Itse jätin kaiken rouhean kokoisiksi, jotta olisi pureskeltavaakin). Laita edellä mainitut sipulin sekaan ja kuullota hetki. (Voitakin voi toki myös nokareen verran lisätä).

Seuraavaksi kuuma vesi. Jos käytät vihreitä linssejä, heitä ne huuhdeltuina muutaman minuutin kuluttua mausteiden kanssa. Hauduta n. 10 minuuttia ja lisää punaiset linssit, kookoskerma ja pilkottu bataatti. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 15 minuuttia tai kunnes kaikki on kypsää. Tarkista suola ja tulisuusaste.

Tarjoile sitruunaviipaleen, rucolan ja kookoskermakiehkuran kera. Sytytä muutama kynttilä ja nauti viltin alla parvekkeella hyvässä seurassa. Itselleni seuraa piti tällä kertaa kämppikseni kissa Pauli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti