sunnuntai 19. elokuuta 2012

Oi blinitoverit, olette herkullisia

Tänään tein elämäni ensimmäiset blinit. Syötyäni mieleni valtasi järkytys: kuinka olen elänyt näinkin vanhaksi tekemättä kertaakaan blinejä? Jos jostakin tässä elämässä olen tällä hetkellä varma, niin siitä, että blinejä teen varmasti myös tulevaisuudessa. Täydellistä sunnuntairuokaa. Miksei myös maanantai-, tiistai-, keskiviikko-, torstai-, perjantai- ja lauantairuokaa. Voisinkohan elää pelkillä blineillä?

Oikeaoppisestihan blinejä tulisi nauttia smetanan, mädin ja sipulin kera, mutta koska olin laiska, käytin aineita, joita kaappien kätköistä sattui löytymään. Tällä kertaa pyöräytin tonnikalatäytteen ja itselleni ja koemaistajaystävälleni se maistui vallan mainiosti. Seuraavaksi kokeilen kenties graavilohta ja suolakurkkua täytteenä. Miksei myös ihan rehtiä lihaa. Katkarapuja, muikkuja, ehkä myös makeita täytteitä. Saanko jo mennä tekemään seuraavan erän?

Blinit (n. 15 pientä, 6 isoa)

3 dl turkkilaista jugurttia
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoa
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jugurtti kattilassa miedolla lämmöllä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, sokeri ja tattarijauhot. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinaköntin kohota vähintään parisen tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaappioloissa.

Ennen paistamisaikeita sekoita taikinaan muut aineet ja lopuksi valkuainen vaahdotettuna. Paista voissa paksuhkoja lettusia. Itse käytin tähän tarkoitukseen pientä teflonkattilaa ja kääntämisessä apuna lautasta, koska huomasin blinien menevän helposti rikki, jos niitä joutuu nostamaan yhtään enempää kuin normaalissa paistinpannussa tarvitsee.

Tonnikalatäyte

2 purkkia hyvälaatuista tonnikalaa
1/2 sipuli
2-3 dl turkkilaista jugurttia
tilliä
mustapippuria

Silppua sipuli, valuta tonnikala, lusikoi sekaan jugurtti ja heitä mausteet perään. Sekoita. Nauti lämpimien blinien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti